zondag 7 november 2010

Deel 6: BUMA STEMRA & SENA

Deze namen zijn in voorgaande delen al eens de revue gepasseerd. BUMA STEMRA is bij de meeste wel bekend maar SENA wat minder. Hier een korte omschrijving van de werkzaamheden die deze instanties uitvoeren.

BUMA
Behartigd de belangen van de scheppende artiest of auteursrechthouder. BUMA int de royalty's voor het al dan niet live ten gehore brengen van een muziekstuk in het openbaar. Personen en organisaties die in het openbaar muziek laten horen zijn dit verplicht te melden bij BUMA. Hoogte voor deze vergoeding wordt door BUMA vastgesteld.

STEMRA
Komt op voor de belangen van de scheppende artiest of auteursrechthouder inzake mechanische reproductie van hun werk. Een producent die een werk wil reproduceren moet hiervoor een vergoeding betalen aan de scheppende artiest of auteursrechthouder. De producent betaald deze aan STEMRA welke ervoor zorgt dat het verdeelt wordt onder de scheppende artiesten of auteursrechthouders. Hoogte voor deze vergoeding wordt door STEMRA vastgesteld.

SENA
Behartigd de belangen van de uitvoerende artiest bij het openbaar afspelen van mechanische muziek. De uitvoerende artiest heeft meegewerkt aan die opname en heeft daarvoor recht op een vergoeding. Hoogte voor deze vergoeding wordt door SENA vastgesteld.

Uiteraard moet je lid worden van elke organisatie voordat zij voor jouw belangen opkomen. SENA heeft pas nut wanneer je daadwerkelijk een opname hebt gemaakt.

Bron: Musiconomie door Ton Lamers 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten