zondag 7 november 2010

Deel 8: Sound engineer, Producer, Studio, Mastering engineer

Tot voor kort was het mij onduidelijk wat nu afmixen is en wie dit wanneer doet? Wat de rol van een producer is? Wat is masteren, wanneer gebeurt dat en wie doet dat? In dit deel probeer ik dit op te heldere.

Als componist van een muziekwerk bedenk je de riff's, de akkoorden, de melodie, je bedenkt de muziek, welke noten uit welk muziekinstrument en hiermee maak je een compositie of arrangement. Al dan niet begeleid door een tekst. Als componist van elektronische muziek bedenk jezelf de geluidjes en maak je deze zelf met behulp van elektronische apparaten.

De Studio
Om deze op te gaan nemen zoek je een studio die bij je past en welke de apparatuur heeft die je nodig hebt. Streef kwaliteit na op elk gebied dus ook inzake een studio. Als maker van elektronische muziek heb je in wezen je track al opgenomen en is het opname gedeelte van de studio minder relevant, de aanwezige mengtafel en andere faciliteiten dat is wat je nodig hebt.

Sound engineer
Ook hier geldt dat je specialisten hebt en beunhazen. Een engineer doet het afmixen tijdens de opnames in de studio (de man achter de knopjes en schuifjes). Een goede sound engineer doet wonderen met geluid. Elke studio heeft zijn eigen sound engineer maar je kan ook een buitenstaander inhuren.

Een sound engineer kan de ideeën van de producer omzetten naar hoe het moet klinken in geluid en sound. Hij zorgt ervoor dat de geluiden en het arrangement op zijn best klinken.

Producer
Als componist ben je eigenlijk je eigen producer. Een externe producer aantrekken kan helpen om je tracks naar een hoger niveau te tillen, of de sound aan te passen zodat de track lekkerder loopt. Een externe producer heeft vaak ook een frisse kijk op de dingen wat soms verhelderend kan werken.

De producer onderhoud de relatie tussen de sound engineer en de rest van het team. Een goede producer heeft oren voor en is op de hoogte van de hedendaagse muziekmarkt. Zorg ervoor dat je op kan schieten met de producer zoek anders iemand anders.

Het opname team
Nu heb je een opname team samengesteld, met dit team maak je een plan alvorens de studio in te gaan. Een goede planning voorkomt lange en dure opnametijd.  De opnames zijn gemaakt een de CD kan in productie. Voordat hij daadwerkelijk in productie gaat worden de opnames eerst nog gemasterd.

Mastering engineer
Dit is een specialist die de opnames nog eens onderhanden pakt en alle geluiden nog voller, harder en dikker maakt. De mastering engineer doet dat door gebruik te maken van compressie, limiting, EQ en een heel scala aan technieken. Een mastering engineer laat een goede mix nog beter klinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten